Oralna kirurgija

dublanovic102

Oralna kirurgija je specijalistička grana dentalne medicine koja obuhvaća kirurške zahvate u usnoj šupljini. U najčešće kirurške zahvate spadaju vađenje zubi, apikotomija te ugradnja implantata.

Razlozi vađenja zubi mogu biti različiti. Jedan od čestih zahvata je kirurško vađenje umnjaka. Umnjaci su zubi koji zadnji niču te često nemaju mjesta za nicanje. Ako ne stvaraju nikakve probleme ne treba ih vaditi no kada se oko takvih zubi razvije upala (perikoronitis) pojavljuje se indikacija za njihovo vađenje. Ostali razlozi za vađenje zuba mogu biti ortodontski, opsežni karijesi, veliki periapikalni procesi, te uznapredovali  parodontitisi.

Apikotomija je mali kirurški zahvat kojim se odstranjuje vršak korijena zuba. Provodi se kada uobičajenom endodontskom terapijom nije moguće odstranitiuzročnike upale iz korijenskog kanala, zabrtviti ga i na taj način spriječiti upalu u periapikalnom području. Zahvat je kratak i rijetko se javljaju komplikacije.

dublanovic100

Ugradnja implantata je kirurški zahvat koji je u potpunosti bezbolan i prolazi sa manjim ili nikakvim komplikacijama. Inidikacija za u gradnju implantata je nedostatak jednog ili više zuba. Sam postupak uključuje mali rez na zubnom mesu, ugradnju titanskog vijka u kost koji zamjenjuje korijen zuba i na kraju šivanje rane. Kroz par mjeseci na taj implantat stavlja se krunica koja zamjenjuje krunu zuba.

 

Preuzmite cjenik usluga